Het Forum

samen scholen

voor een diverse en duurzame samenleving

Impressie van een schooldag op Het Forum


Vrijdagochtend. Satinur (4-havo, profiel Natuur&Techniek) ontmoet haar klasgenoten om 8.45u op het open binnenplein van Het Forum. Ze leggen hun spullen in hun kluisje en halen een kop thee bij de kantine. Satinur haalt een flesje biologische sinaasappelsap uit de automaat.

 

Om 9.00u verzamelen de leerlingen in een gemengde mentorgroep (per leerjaar en niveau) voor de ochtendmeeting. De mentor kent de leerlingen goed en adviseert hen over hun studieloopbaan. De mentor houdt hun voortgang in het digitaal portfolio bij.

Als er iets te bespreken valt over school of de wereld, doen ze dat; wanneer de sfeer gespannen is of de leerlingen druk zijn, worden aandachtsoefeningen gedaan. Samen blikken ze vooruit op de komende dag: waar liepen leerlingen tegenaan bij hun basisvakken, welke docent kan hen nog verder helpen bij de uitwerking van een opdracht, hoe ziet de planning van de leerlingen eruit? Satinur wil weten hoe ze moet handelen nu Jasper (4vwo) niet op school is omdat zijn moeder plotseling in het ziekenhuis is opgenomen en hij daardoor de tabellen voor hun projectgroep niet heeft gemaakt. De mentor stelt voor dat ze met de projectgroep overlegt hoe ze het werk eventueel van hem kunnen overnemen.

 

Na de mentormeeting verspreiden

de leerlingen zich over de diverse

leerruimtes, die in de ochtend zijn

opengesteld voor de basisvakken.

Voor Satinur staan deze ochtend

natuurkunde en aardrijkskunde

(op havo-niveau), en Nederlands,

dat zij sinds dit jaar op vwo-niveau

volgt op het programma.

 

Satinur begint vandaag met

Natuurkunde. De leerlingen krijgen

een practicum over elektriciteit.

Ze moeten parallel- en

serieschakelingen maken.

 

Daarna volgt een klassikale

instructieles Nederlands.

De docent deelt een column uit

Het Parool uit en vertelt dat de les

gaat over tekstdoelen.

 

Het is een politiek getint stuk, waarin de columnist het vluchtelingenvraagstuk in het frame plaatst van de gelukszoeker. De leerlingen verdiepen zich in de argumenten van de columnist en leren waarom woordgebruik zo bepalend is voor onze beeldvorming. Vervolgens krijgen de leerlingen opdrachten die aansluiten bij hun niveau.

 

Satinur kan kiezen uit drie verschillende verwerkingsopdrachten. Ze kan een betoog opstellen waarin zij reageert op de columnist door zijn argumenten te weerleggen met nieuw bronnenmateriaal en eigen argumenten; de column vergelijken met nieuwsartikelen over hetzelfde onderwerp, en het onderscheid tussen feiten en mening identificeren; of analyseren bij welke politieke partijprogramma’s de argumenten van de columnist aansluiten. Ze gaat de komende week in de zelfwerkuren aan de eerste opdracht werken. Ze moet het stuk uiterlijk komende week donderdag uploaden in haar digitale portfolio.

 

Voor het vak aardrijkskunde werkt ze aan een project voor Waternet. Ze heeft extra informatie nodig over neerslag om een goede basis te hebben voor hun overstromingsscenario's. Ze bekijkt een instructievideo over neerslag die de docent over dit onderwerp heeft aangeraden en doet vervolgens een online kennistest om te checken of ze het begrepen heeft. Vervolgens verwerkt ze de informatie in een neerslagkaart voor Amsterdam.

Lesdag Satinur

 

09.00u - start van de dag in de mentorgroep

09.30u - natuurkunde workshop electriciteit

 

10.30u - pauze

 

10.45u - instructieles Nederlands

 

11.15u - instructievideo en zelfwerktijd aardrijkskunde

 

12.00u - pauze met gezonde lunch

 

12.45u - bewegingsactiviteit

 

13.00u - project waternet

 

14.30u - sport: volleybaltraining

 

15.45u - zelfwerktijd

 

17.00u - einde schooldag

Om 12.00u is de grote pauze. De leerlingen gaan naar buiten om te lunchen. Bij de kantine kunnen ze gezonde broodjes en salades en fruit kopen. Ze keren om 13.00u terug in de lokalen die nu worden gebruikt voor de verdiepingsprojecten. De leerlingen starten met een bewegingsactiviteit die wordt gegeven door de aanwezige vakexperts: rek- en strekoefeningen en de korte reactie-oefening zip zap zop. Weg met de after-lunch-dip!

 

Vanaf 13.00u hebben de leerlingen anderhalf uur de tijd om aan hun project te werken. De projectgroepjes treffen elkaar eerst in de overlegcabines, en verspreiden zich daarna om in subgroepjes zelfstandig verder te werken. Satinur, de projectleider van de groep, bespreekt als eerste de afwezigheid van Jasper. De projectgroep heeft begrip voor Jaspers thuissituatie, maar een paar leerlingen balen dat ze nu in de knel komen. Ze hadden de opdrachtgever, de projectleider Waterplannen bij Waternet, beloofd om een conceptversie van hun scenario’s te sturen.

 

Satinur stelt voor dat Rachid de opdrachtgever via het eForum vraagt of hij vast de Powerpointpresentatie zonder de tabellen kan sturen. Rachid (mbo-3, opleiding medewerker backoffice in de sector ICT) is namelijk namens de projectgroep accountmanager voor de opdrachtgever. Ze besluiten ook om Jasper via het eForum een berichtje te sturen, om hem sterkte te wensen en te vragen of hij er nog aan toekomt de tabellen te maken, of dat ze dit van hem moeten overnemen. Satinur checkt of iedereen de afspraak van volgende maand bij de Amstelkade in de agenda heeft staan. Het groepje is door Waternet uitgenodigd om daar een inspectie van een dijkverbeteringsproject bij te wonen.

 

Om 14.30u is er een korte pauze; om 14.45u is het tijd om te sporten. Satinur speelt volleybal en traint onder begeleiding van de sportinstructeur twee keer per week met schoolgenoten.

 

Vanaf 15.45u is er zelfwerktijd. Leerlingen kunnen dit blok benutten om te werken aan opdrachten uit de basisvakken of verdiepingsprojecten, of om huiswerkbegeleiding te krijgen of geven.

 

Om 17.00u is de schooldag afgelopen. De leerlingen nemen geen schoolwerk mee naar huis; Satinur gaat met een paar klasgenoten naar een film in Eye, via Het Forum krijgt ze korting op het bioscoopkaartje.  Maar eerst haalt ze nog even haar sporttas die ze vergeten was uit haar kluisje. Maandag heeft ze training en moeten de sportkleren weer schoon zijn.

 

 

Het Forum is een concept van

Fifi Schwarz en Barbara Devilee (juli 2015)

Voor meer informatie,

mail naar Info[at]hetforumamsterdam.nl